Вино у давнину: що кажуть археологи
Вино – дивовижний напій, який дарує нам виноградна лоза. У давнину його обожнювали, називали напоєм богом чи його даром. Цей смачний напій відомий з дуже давніх часів і єдиний у світі, який навіть має власного бога. Напій Діоніса і сьогодні популярний у всьому світі. Створюються нові сорти вина, покращуються класичні букети. Є напої масові, є унікальні колекційні вина, які коштують тисячі доларів.
До речі, українські шанувальники запашного напою можуть замовити вино, імпортоване з будь-яких місць, які відомі своїми традиціями виноробства. Онлайн-магазин Vintage пропонує понад 3000 найменувань алкогольної продукції від відомих виробників, у тому числі міцних напоїв, за найвигіднішими цінами. А за наявності акцій – із суттєвими преференціями. Але все ж таки, з чого все починалося? Коли і хто вперше скуштував цей чудовий напій?

Найдавніші знахідки свідчать про наявність виноградного вина у різних регіонах Євразії. Перші свідчення виробництва виноградного вина відносяться приблизно до 5800 до н.е. та були виявлені на території Годакрилі, Гоа, Грузія. Ще одне стародавнє свідоцтво, датоване 5400-5000 pp. е., знаходиться на стоянці Хаджі Фіруз-Тепе в басейні озера Урмія на півночі Ірану. Були й інші свідчення.
У Месопотамії спочатку пили пиво
У давній Месопотамії основним джерелом алкоголю було пиво, і тексти третього та другого тисячоліть припускають, що виноград вирощували в основному не для виробництва вина, а для споживання як фрукти.На Середньому та Близькому Сході вино вироблялося для елітної касти та як продукт обміну. І лише з приходом шумерів у першому тисячолітті до н. воно стало популярним напоєм.
В Анатолії до пива додавали вино
Для регіону Анатолії найраніші прямі свідоцтва стосуються знахідок виноградних кісточок у неолітичних антропних пам'ятниках Кан Хасан III та Чайоні, розташованих у західному регіоні та датується 7200-6500 р. до н.е. Хеттською мовою виноград або виноградна лоза називалися wiyana і часто замінюється шумерським терміном GEŠTIN. Гештин являв собою суміш вина та пива, яку пили через довгу соломинку.
У Греції виноград був харчовою добавкою
Здивовані? Але археологи стверджують, що на території Греції найдавніша знахідка відноситься до палеолітичних/мезолітичних рівнів печери Франхті в Арголіді і датується близько 11000 до н.е. Виноград, ймовірно, вживався в їжу як харчова добавка. Зі знахідок різних періодів випливає, що вирощування винограду в Греції почалося в східних районах Македонії в період пізнього неоліту. І лише коли сформувалася культура древньої Еллади, греки почали активно вживати вино.

У Македонії вино полюбили ще у неоліті
На неолітичному городищі Дікілі Таш/Філіппи, розташованому у східній частині Македонії, було розкопано чотири будинки, знищені пожежею. На підлозі одного з цих будинків було знайдено 2460 виноградних кісточок, а також понад 300 спресованих виноградних кор. Насіння було датоване 4460-4000 роками до нашої ери. Кетяги винограду, безумовно, піддавалися пресування для отримання соку.А нещодавно проведені спеціальні хімічні дослідження продемонстрували, що це використовувалося для приготування ферментованого соку, тобто вина.