Новости компаний
16:00, 24 мая

Як правильно подавати вино

Новости компаний

Антельм Брійя-Саварен, французький гастроном, писав: «Запросити гостей на обід, отже, подбати про їхнє щастя, поки вони знаходяться під нашим дахом». Господарю заходу належить гармонізувати страви та вина та порівнювати їх вибір із загальним настроєм вечора за кількістю, якістю та ціною.

Якщо ви відчуваєте труднощі з вибором, вам допоможе досвідчений сомельє онлайн-магазину Vintage, який чудово розуміється на кожному з 3000 алкогольних напоїв, представлених на сайті. Їх, до речі, завжди можна отримати з доставкою прямо до столу і навіть безкоштовно у найвіддаленіших куточках України.

Як правильно подавати вино, фото-1

Правила подачі вина

Традиційне правило наступності при подачі вин говорить:

  • білі подаються перед червоними, за винятком солодких або солодких ігристих вин;
  • низькотемпературні перед тими, які мають подаватися за вищої температури;
  • повинно дотримуватися підвищення вмісту алкоголю, за винятком десертних вин.

Якщо це аперитив у вітальні, доки компанія не наповниться, можна подати біле сухе вино, негазоване або ігристе, і для непитущих – мінеральну воду, що супроводжується окремо скибочками лимона.

Вибір келихів

Кожне вино повинно мати свій власний келих, ніколи не потрібно його використовувати повторно. За столом вчотирьох можна по порядку розмірів зліва направо, як би намалювати органну трубу.

Зазвичай боки ставлять у такому порядку:

  • водяний,
  • великий або повітряний тюльпан для великих витриманих червоних вин,
  • середній тюльпан з довгим стеблом для зрілих білих, рожевих або молодих червоних вин,
  • маленький тюльпан з довгим стеблом для молодих білих або дрібнопухирцевих вин.

Келихи із кольорового скла дозволені лише для десертного вина, бажано подавати їх до столу після того, як приберуть решту.

Коли насичувати вино киснем

Червоні вина подають до столу лише під час їх вживання вже відкорковані, насичені киснем та правильною температурою. Залежно від типу і зрілості червоні вина повинні бути заздалегідь відкорковані, щоб забезпечити насичення киснем: зазвичай достатньо години, але для деяких напоїв може знадобитися більше часу. Ніколи не нюхайте вино з шийки пляшки, принаймні на публіці. Зрештою, якщо ви відкрили відмінне вино високої якості, зберегти пробку не буде грубим порушенням етикету.

Як і коли подавати

Для збереження свіжості ігристих вин білі подають у відрі з льодом, водою та великою сіллю і, висушивши пляшку рушником, безшумно відкорковують на очах у гостей. Не можна наливати вино, доки не буде подано першу страву.

Чудові витримані червоні вина завжди подають незакупореними в спеціальному кошику, намагаючись не трясти їх. Якщо пляшка запилилася, помістіть її спочатку в рушник, але завжди так, щоб етикетка була видна. Як варіант, з такою самою увагою їх можна налити в графин навіть на очах у гостей.

Як правильно подавати вино, фото-2

При подачі тримайте пляшку за дно, а не за шийку. Крім того, слідкуйте за тим, щоб винна етикетка завжди була добре видна, і щоб пляшка ніколи не торкалася келиха. Якщо ви наливаєте в келих ігристе вино, він повинен бути заповнений трохи більш ніж на третину, а бульбашки повинні виливатися повільно, у два етапи, щоб піна не переливалася через край.

Після того, як ви всі подали вперше, залиште пляшки в центрі столу або, якщо вони потребують охолодження, у відрі. Навіть порожні пляшки залишають на увазі і, якщо вони у цеберці з льодом, їх у жодному разі не можна перекидати.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
0,0
Оцените первым
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
live comments feed...